yhteinentieto.fi-sivuston betaversio on julkaistu

12.3.2018 14.40
Tiedote

Tervetuloa beta-sivustollemme! Sisältöjämme voit selata kirjautumattakin, mutta jos haluat antaa palautetta sivustosta, kirjaudu sisään VIRTUlla tai rekisteröidy sähköpostiosoitteellasi Kirjaudu sisään -painikkeella. Lue tiedote kokonaisuudessaan Ajankohtaista-osiosta.

beta.yhteinentieto.fi-sivusto kokoaa yhteen kaiken Juhtan toiminnan: Juhtan, asiantuntijajaoston ja eri työ- ja asiantuntijaryhmien kokousmateriaalit, JHKA- eli julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurilinjaukset sekä luonnollisesti myös JHS-suositukset.

Nyt olemme päässeet projektissamme vaiheeseen, jossa pyydämme palautetta sivuston käyttäjiltä. Tämä tiedote lähetetään kaikille JHS-uutiskirjeen tilaajille, mutta sitä saa mieluusti jakaa eteenpäin! Alla on ensin kuvaus uuden sivuston ominaisuuksista, tiedotteen lopussa löydät ohjeistusta testaamiseen ja palautteenantoon.

Sivuston ominaisuuksia

Sivustomme on saavutettava. Aloittaessamme projektia noin helmikuussa 2017 suomalainen saavutettavuuslainsäädäntötyö oli vielä alkumetreillä, mutta otimme heti projektin alussa huomioon saavutettavuusdirektiivin, ja olemme projektin edetessä seuranneet saavutettavuuslainsäädäntötyön etenemistä. Sivustomme vastaa WCAG 2.0:n AA-tasoa.

JHS-suositukset on luokiteltu aihealueittain. Olen saanut vuosien saatossa aika useita palautteita siitä, että suosituskantamme on aika vaikeasti hahmotettava. Olemme projektimme aikana jaotelleet suositukset kahdeksaan aihealueeseen, joka toivottavasti helpottaa kulloinkin kaivatun suosituksen löytämistä. Etusivulla aihealueita on listattu yhdeksän – olisiko jokin aihealue, jota vielä tarvittaisiin?

JHS-suositukset on myös asiasanoitettu. Asiasanoituksessa on käytetty pääsääntöisesti Yleistä suomalaista ontologiaa (YSO). Hakutoiminnallisuus toteutetaan vielä projektin aikana, mutta tässä vaiheessa se ei valitettavasti ole vielä valmis. Tarkoitus kuitenkin on, että kaikkia sivuston materiaaleja voisi hakea niin aihealueiden, asiasanojen kuin hakusanojenkin mukaan.

Sivustomme on responsiivinen. JHS-suosituksia luetaan hyvinkin erilaisilla päätelaitteilla. Olen kuullut, että esimerkiksi JHS 166 Julkisen hallinnon IT-hankintojen yleisiä sopimusehtoja (JIT 2015) luetaan jopa kännykällä. Siksi sivustomme on rakennettu siten, että kännykkäkäyttökin olisi mahdollisimman helppoa.

Voit seurata Juhtan, asiantuntijajaoston, hankkeiden ja työ- ja muiden ryhmien toimintaa. Rekistyröityneenä voit ilmoittautua vaikkapa jonkin JHS-hankkeen seuraajaksi, jolloin saat automaattisesti viestin, kun hankkeessa esimerkiksi julkaistaan uusi esityslista tai yleisötapahtuma.

JHS-suositukset esitetään web-sisältöinä. Voit ladata ne koneellesi PDF-, DOCX- tai ODT-muodossa.

Paljon on siis jo valmista, mutta tekemistäkin vielä riittää:

  • Sivusto on tällä hetkellä ainoastaan suomenkielinen. Käännöstyöt ja nyt käännettyjen JHS-suositusten kieliversiot tuodaan järjestelmään projektin loppupuolella.
  • Harkinnassa on, että käyttäjät voisivat itse valita, mitä tiedotteita he sivustoltamme haluavat. Tämä on vielä selvityksessä.
  • JHS-suositukset on tuotu HTML-muotoisina. Joissain suosituksissa saattaa olla vielä virheellisiä tehoste- ja muita muotoiluja sekä rikkonaisia kuvia. Pyydämme näistä palautetta
  • Joistain suosituksista ei ollut kuin PDF-muoto. Tutkimme tapaus kerrallaan, miten näiden kanssa toimitaan – kyseiset suositukset voivat olla jo joko lakkautuslistalla vanhentuneina, tai sitten päivityksessä. Samaten tutkimme, miten JHKA-linjausten kanssa toimimme, materiaalia kun on kolmisensataa sivua.
  • JHS-suositusten lataaminen onnistuu, mutta meillä on vielä vähän haasteita DOCX- ja ODT-formaattien kanssa.

Ohjeistusta sivuston testaamiseen ja palautteenantoon

Tässä vaiheessa keräämme palautteita projektiryhmää varten 12.3.-8.4.2018 välisenä aikana. Toki otamme palautteita vastaan jatkuvasti senkin jälkeen, mutta tällä aikavälillä saadut palautteet pystymme vielä huomioimaan projektissamme. Emme ymmärrettävistä syistä voi tässä vaiheessa vastata yksilöllisesti kaikkiin palautteisiin.

Voit selata ja lukea kaikkia sisältöjämme kirjautumattakin, mutta muu sivuston toiminnallisuus vaatii rekisteröitymisen joko sähköpostiosoitteellasi tai VIRTUlla. Tämä tapahtuu napsauttamalla ”Kirjaudu sisään”-painiketta.

Perustamme sivulle testihankkeen ”JHS JUHTA-sivuston testaus 2018”, johon tulemme liittämään pitkin testausaikaa sekä kokouksia, tapahtuman että – toiminnallisuuden valmistuttua – myös suositusluonnoksen kommentoitavaksi. Jos haluat testata näitä ominaisuuksia, ilmoittaudu hankkeen seuraajaksi napsauttamalla hankesivulla työkalukuvaketta. Hanke löytyy esimerkiksi etusivun ylösnostossa.

Palautteen antaminen tapahtuu sivuston toiminnallisuudella: kunkin sivun alalaidassa on leijuke, jolla voi joko antaa palautetta tai lähettää kysymyksen. Toiminnallisuuden logiikka on, että lähtökohtaisesti olet antamassa palautetta senhetkisestä näkymästä – oli se sitten JHS-suositus tai vaikka jokin alasivu. Jätä silloin otsikko muokkaamatta, niin pystymme kohdistamaan viestisi oikein.

Erityisesti toivoisimme palautetta seuraavista:

  • Miellyttääkö sivusto silmää?
  • Löysitkö etsimäsi?
  • Miten olemme onnistuneet JHS-suositusten aihealueiden osalta? Entä asiasanoituksen osalta?
  • Etusivulla aihealueisiin voitaisiin liittää lyhyt kuvausteksti (nyt tekemättä), mutta tarvitaanko niitä, vai avautuuko kukin aihealue riittävän hyvin jo nimikkeen perusteella? Muuten sivulle saattaa tulla epämiellyttävää suositus-sanan toistoa.

Mikäli sivustolla ilmenee käyttöä haittaavia ongelmia, pyydän olemaan yhteydessä: pekka.niemi(at)vrk.fi.